KAYGILI ÇOCUĞUN KAYGILI AİLESİ OLMAK
Kaygı; çocuklarda sık rastladığımız bir durum. Şimdi biraz bunun kaynağına, neler yaşadığına neler yapabileceğine bakalım.
Kaygının bazı belirtileri çok net olurken, kimisi kapalı kapılar ardında yaşanır, fark edemeyebilirsin. Çocuğun çok rahatça ‚‘ gitme sensiz olmak istemiyorum, tek kalmak istemiyorum diyebilir. Onu kaygıya sokan her neyse ( sınav, okul, belli bir nesne, gelecek fantazileri) açık açık belli edebilir , ondan direk kaçabilir. Fakat bazı belirtiler vardır ki; bilirsin çocukta yolunda gitmeyen bir takım durumlar var ama belirtiler de tipik kaygı belirtisi değil. Nedir bu? Aşırı öfke halleri, aşırı hassaslık, çekingenlik- utangaçlık, aşırı yavaşlık, konfor alanından çıkamama, okul/spor da mükemmel olma çabası, zor karar alma, ertelemecilik, hata yapmaktan korkma yaratıcılığın kısıtlanması, uyku bozuklukları.
Kaygı bozukluğu adı altında geçen hastalıklar
Çocuğun bunları yaşıyorsa hemen korkma ama YOK SAYMA; artık ne ile çalışman gerektiğini biliyorsun. Peki çocuğunun bu sinyalini doğru okuyabiliyor musun?
İşte bununla ilgili kendine sorman gereken birkaç soru?
- Çocuğumun kaygısı ne zaman/ nerede ortaya çıkıyor?
- Kaygı bir sonuç, peki duygusu ne, bu çocuk acaba ne hissediyor?
- Neler kaygısını arttırıyor/ neler düşürüyor?
Kaygının sebeplerine bakalım
Genetik- mizaç: Akrabalarında kaygı bozukluğu veya her hangi bir ruhsal hastalık tanısı var ise.
Yetiştirme tutumu: Aşırı kontrol veya korumacı tutum.
Kendi annelik serüvenim kaygıya bakışımı teorilerden çok başka bir yere götürdü. Youtube kanalımda, aile tutumunun kaygıya etkisini deneyimlerimle anlattığım videomdan izleyebilirsiniz.
Bir Cevap Yazın